Ninja Retzer x slávica

Spoznajte tvorbu odevnej návrhárky Niny Retzer, ktorej tvorbu sme pred časom predstavili v slávici.  

Prečo práve kimono? 

Kimono si ma tak trochu našlo samo. :) Na začiatku som nemala plán profilovať sa. Vedela som, že chcem šiť aj na diaľku a dať zákazníčkam záruku, že im oblečenie padne aj bez skúšania, je náročné. Hľadala som strihy, ktoré budú dobre vyzerať, prispôsobia sa postave, budú jednoduché, ale pôsobivé. Kimono sa prirodzene stalo najobľúbenejším kúskom, napĺňa všetky moje očakávania od odevu – pohodlie, jednoduchosť, dizajn. A takto to ostane navždy. Nikdy sa nestane, že by kimono nebolo dosť „dobré“ či nemoderné. :)   S kimonom sa viem úplne stotožniť.

Väčšina tvojich kúskov pôsobí veľmi žensky. Je to náhoda alebo je pre teba ženskosť témou?

Je pre mňa dôležité, aby sa ženy cítili dobre – žensky, ale pohodlne. O toto sa snažím. Vyzdvihnúť to, čo je pekné, ale aj vykorigovať nedostatky. Tak, aby to vyzeralo trošku nedbalo. Snažím sa vždy vcítiť do zákazníčiek, čo by si asi tak priali. A áno, často mi z toho vychádza, že im páči byť ženskými, no nie nútene ani vyzývavo.

Ktorá časť tvojej práce ťa baví najmenej? 

Celý proces beriem ako balíček a každý deň som vďačná za to, že to, čo ma baví najviac, môžem nazývať svojou prácou. :) Ale asi administratívna časť procesu ma nejako zvlášť šťastnou nerobí.

A naopak najviac?

Najviac ma baví šitie. Vždy sa neviem dočkať, kedy bude vec hotová a výsledok uvidím na zákazníčke. Je to pre mňa vzrušujúci čas.

Ktorý je tvoj najobľúbenejší materiál a prečo?

Milujem dotýkať sa všetkých prírodných materiálov, je ich toľko úžasných! No vyberám si ľan, aj pre jeho nepoddajnosť. Najradšej ho mám pokrčený, zmatnený nosením. Už si bez neho neviem predstaviť deň, je to môj parťák.